Obiective turistice

Mânăstirea Schimbarea la Faţă

Mânăstirea Sita Buzăului, cu hramul Schimbarea la Faţă, este situată pe raza Protopopiatului Întorsura Buzăului din Episcopia Covasnei şi Harghitei. Acest asezământ monahal are în componenţă o obşte de maici. Sunt doar trei mânăstiri în judeţul Covasna, dintre care două, cea de la Valea Mare şi cea de aici, de dată recentă.

Mânăstirea a fost ridicată prin nevoinţa credincioşilor din zonă, care îşi doreau să aibă şi ei o mânăstire. Iniţiativa înfiinţării mânăstirii a aparţinut părintelui Tohănean Florin, parohul din localitatea Sita Buzăului şi la vremea aceea protopop al Protopopiatului Întorsura Buzăului.

Terenul mânăstirii şi casa cu trei încăperi, în care s-a construit un paraclis de rugăciune, reprezintă donaţia părintelui ieromonah Arsenie Muscalu şi a familiei sale. După cercetarea la faţa locului, P.S. Ioan a sugerat ca înainte de începerea lucrărilor mânăstirii să se asigure o suprafaţă mai mare de teren necesară întreţinerii viitoarei mânăstiri. Astfel, la terenul existent s-a mai adăugat, tot prin donaţie, înca 7500 mp teren arabil din partea parohului bisericii din Sita Buzăului, Florin Tohănean şi a familiei sale, precum şi un teren de la credincioasa Margareta Aldea. La 3 septembrie 1997 s-a sfinţit locul mânăstirii de catre Prea Sfinţitul Ioan Selejan şi un sobor de preoţi.

Cascada Urlătoarelor

În inima munţilor Ciucaş, apele unei cascade parcă se tânguie, chemându-şi admiratori cărora să li se arate în toată splendoarea. Din pântecul masivului, şuvoaiele de ape se prăvălesc zgomotos în rotocoale când mici, când mari, dar mereu cu acelaşi sunet cadenţat. E un spectacol acvatic de o sălbăticie rară! Fenomen al naturii straniu şi impresionant, cascada Urlătoarelor îşi aşteaptă vizitatorii în apropierea localităţii Vama Buzăului, din judeţul Braşov.

Nu e la fel de cunoscută precum cascada Urlătoarea din munţii Bucegi, dar este cel puţin la fel de spectaculoasă. Ca să ajungi la cascada Urlătoarelor din masivul Ciucaş trebuie să treci prin vamă. Aflată la 50 de km de Braşov, Vama Buzăului nu este asaltată de turişti, dar cei care ajung aici, n-ar mai pleca. 

Cascada Urlătoarelor este la mai puţin de 10 km de Sita Buzăului. Indicaţii primeşti de la localnicii din zonă. Nimeni nu îţi vorbeşte însă despre motivul pentru care caderea de apa a fost numită aşa straniu. Trebuie să descoperi singur

Drumul forestier se îngustează treptat. Nu e tocmai uşor de traversat cu maşina, dar nici prea dificil.

 Priveliştea îţi taie răsuflarea. O înşiruire de cascade de apă, unite într-o perdea străvezie ce cade tumultos printre stânci, peste calcarele din munte. Privind-o, îţi dai imediat şi explicaţia pentru ciudatul nume care deja nu ţi se pare aşa straniu. În căderea lor, apele cascadei aproape că urlă, te cheamă către ele.

Dacă vreţi să aflaţi cum ia naştere ciudatul fenomen, trebuie să ajungeţi la cascadă.

Barajul şi Lacul de acumulare Siriu

Lacul de acumulare de la Siriu este un lac artificial lung de 10 km, situat pe cursul superior al râului Buzău. Barajul de la Siriu alimentează cu apă Hidrocentrala de la Nehoiaşu cu o putere instalata de 42MW. Cantitatea aproximativă de apă din lac este de 100 de milioane de mc.

Barajul a fost construit între anii 1982 – 1994 doar din pământ, piatră şi argilă, după o tehnică inovatoare la acea ora, fara structură de beton. Barajul Siriu are peste 100 m înăltime şi o deschidere de aproximativ 600 m.

Priveliştea este spectaculoasă din punctele mai inalte, iar de pe mal pescarii împătimiţi pot pescuii scobar, caras, pastrăv, clean, biban, crap, mreană, etc.

Deasemenea pe lac se pot practica diverse sporturi nautice. Lacul este situat la o distanţă de aproximativ 27 Km de Sita Buzăului. 

Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor se numeste aşa deoarece conform legendei, preluată de Alexandru Vlahuţă în România pitorească, “aici vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor. ” I se mai spune şi Lacul fără Fund pentru că, spune legenda, un cioban şi-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări îşi regăseşte bâta în apele Dunării şi mistuit de dorul mioarelor şi a locurilor natale se reîntoarce acasă.

Lacul vulturilor este un lac periglaciar aflat în Munţii Siriului, pe partea estică a versantului Mălaia, la o altitudine de 1420 m. Suprafaţa lacului este de 0.9 ha iar adâncimea sa maximă este de 2.5 m. 

La Lacul Vulturilor se poate ajunge prin satul Crasna spre valea Urlătoare , Poarta Vânturilor (1.490 m) şi spre Lacul Vulturilor. De acolo traseul continuă prin Valea Milea, Valea Neagră (pe un versant stâncos din apropiere se găseşte singurul loc din Munţii Buzăului unde pot fi văzute capre negre) si se termină în localitatea Gura Siriului (520 m). Parcurgerea traseului durează aproximativ 7-8 ore.

Rezervaţia Valea Zimbrilor

În luna Noiembrie 2008 a avut loc inaugurarea Rezervaţiei naturale “Valea Zimbrilor” din Vama Buzăului, Judeţul Braşov, aceasta fiind a patra rezervaţie de zimbrii din România. Rezervaţia a luat naştere din iniţiativa Agenţiei de dezvoltare publică a Judeţului Braşov, a Primăriei Vama Buzăului şi a Primăriei Prejmer. Spaţiul alocat acestei rezervaţii este momentan de 9 hectare şi are trei locuri de hrănire a Zimbrilor. În cursul anului urmator, in funcţie de posibilităţile financiare se va suplimenta cu înca 80 de hectare de pădure care sunt alocate pentru această rezervaţie dar trebuiesc ingrădite şi amenajate. În forma finală, Rezervaţia naturală “Valea Zimbrior” din Vama Buzăului va avea un spaţiu amenajat pentru zimbii cu toate mediile de viaţă ale acestora.


Print